انواع دوربین مداربسته
ساختار اصلی دوربین مداربسته
تمامی انواع دوربین مداربسته فارغ از تنوع بسیار آنها چه صنعتی و چه برای مصارف خانگی و ساختمانی شامل بخش های مشترکی هستند که در این مقاله با چگونگی عملکرد هر بخش آشنا خواهید شد این بخش ها به صورت خلاصه شامل موارد زیر می باشند :
بدنه دوربین مداربسته
بخشهای الکترونیکی دوربین مداربسته
لنز
سنسور
سیگنال خروجی
شکل ظاهری
بدنه دوربین مداربسته
بدنه دوربین مداربسته مهم ترین قسمت هر دوربین مداربسته است زیرا از قسمت های دیگر دوربین در برابر آسیب های احتمالی مانند پرتاب اشیا و یا آب و گرد غبار حفاظت می کند.بدنه یا همان کیس دوربین مداربسته در تعیین قیمت دوربین مداربسته نقش به سزایی دارد زیرا میتواند کاربری دوربین ها را در اماکن مختلف ممکن و میسر کند مانند اماکنی با احتمال آسیب و یا درجه حرارت بالا.
بخشهای الکترونیکی دوربین مداربسته
دوربین های مداربسته علاوه بر بدنه شامل قسمت های مختلف دیگری نیز هستند که هر کدام میتواند در نوع خود دارای اهمیت باشد و یا باتوجه به قوت بعضی از دوربین ها در بعضی از بخش ها نوع کاربری متفاوتی نیز داشته باشند . برای مثال دوربین هایی با لنز هایی زاویه بسته و یا دوربین هایی با قابلیت حسگر های خاص مانند تشخیص حرارت . به طور کلی بخش های الکترونیکی دوربین مداربسته شامل موارد زیر میباشد.
لنز
حسگر تصویر
مدار الکترونیکی
اتصالات (کانکتور ها)
لنز دوربین مداربسته
لنز های دوربین مداربسته (CCTV Lens) معمولا به ترکیبی از تعدادی عدسی گفته می شود که وظیفه آنها تنظیم و ارسال نور اطراف بر روی چیپ تصویر می باشد. لنز های دوربین مداربسته از اصلی ترین قسمت های تشکیل دهنده دوربین مداربسته.در ادامه با انواع لنز های بکار رفته در دوربین مداربسته آشنا خواهیم شد.
انواع لنز دوربین مداربسته
ثابت (Fix)
لنزهای ثابت همیشه فاصله کانونی ثابتی دارند. این به این معنا است که بعد از راه اندازی، زاویه تحت پوشش دوربین مداربسته ثابت می باشد و نمی توان آن را عوض کرد. در دوربین مداربسه هایی که از این نوع لنز ها استفاده میشوند به دلیل اینکه قیمت پایین و مناسبی دارند بیشتر استفاده میشوند.
تنظیم دستی (Vari-focal)
لنز های وریفوکال (varifocal) ثابت هستند و دیافراگمی دارند که نمی تواند تغییر کند. از این نوع لنزها برای بررسی اجمالی و یا جزئیات نزدیک استفاده میشود ولی به دلیل این که قابلیت تغییر دیافراگم را ندارند نمی توان از هر دو منظور استفاده کرد. به طور کلی قابل تنظیم نمیباشند. زمانی یک دوربین مداربسته با لنز ثابت را خریداری میکنید، باید مطمئن باشید که لنز دوربین مداربسته شما دارای دیافراگم درستی باشد. چون که شما بعد از راه اندازی نمیتوانید دیافراگم لنز خود را تغییر بدهید.
تنظیم خودکار یا موتوردار (Motorized).
لنزهای موتوردار یا همان Motorized را قابلیت این را دارند که از راه دور، فاصله کانونی شان را تغییر داد و این به این معنی است که زوم دار هستند. در دوربین مداربسته هایی که از این نوع لنزها استفاده میکنند به این دلیل اینکه موتور در آنها نصب شده است قیمت آن نسبت به بقیه دوربین ها گرانتر است. اکثرا از این نوع لنزها در محیط هایی که محدودیت نصب دارند استفاده میشود.
سنسور های بکار رفته در دوربین مداربسته
سنسور های سی سی دی (CCD)
سنسور های سی سی دی ترکیبی از نیمه رسانا و رسانا است که به طور کلی بعد از دریافت نور با در نظر گرفتن رنگ و میزان نور می تواند آن را به ولتاژ قابل فهم تبدیل کند برای درک بهتر این موضوع می توانید این سنسور ها را یک جدول در نظر بگیرید ذرات فتون با برخورد بر هر کدام از خانه های این جدول جریان الکتریکی تولید میکند و این ولتاژ ها کد کذاری میشوند و برای نمایشگر قابل درک است. این سنسور ها ها با توجه به اندازه، ساختار و تکنولوژی به کار رفته دارای اندازه های مختلفی هستند برای نمونه از نظر اندازه متعارف ترین آنها 1.2 تا 1.4 اینچ می باشد که در دوربین های مداربسته معمولا از اندازه 1.3 استفاده می شود. اینکه این سنسور ها چه مقداری از نور ورودی را به سیگنال تبدیل کرده و با چه دقت و سرعتی این کار را انجام دهد در رزولوشن و کیفیت تصویر نقش بسیار مهمی را دارد.
سنسور سیماس (CMOS)
فناوری سیماس با فناوری سی سی دی از نظر ماهیت تفاوت زیادی ندارد، ولی در نحوه استفاده از نور دریافت شده و انتقال آن به صورت سیگنالهای الکتریکی تفاوت دارند.حسگرهای سیماس را بعضی مواقع با نام DIS هم میشناسند.این سنسور تشکیل شده از هزاران سلول بسیار ریز که به نور حساس می باشند.به طور خلاصه با بر خورد نور به این سلول ها الکتریسته تولید میشود و پس از پردازش بر روی این الکتریسته تبدیل به تصویر می شود.
سنسورهای سیماس به دلیل اینکه قابلیت آدرس دهی دقیق هر پیکسل را دارند کاربرد های چند منظوره ای دارند و به غیر از ثبت تصویر میتوان از آنها به عنوان ابزاری برای نورسنجی، فوکوس اتوماتیک و کارهای دیگر مورد نیاز در حین عکاسی استفاده کرد.پس این سنسورها مدارات مجتمع پیشرفته تر و اندازه های کوچکتر و نیز باهوشتر دارند و میتوانند بسیاری از عملیات های پردازش تصویر را به جای واگذارکردن به پردازنده دوربین خودشان انجام دهند.
شکل ظاهری انواع دوربین مداربسته
دوربین های مدار بسته با توجه به شکل ظاهری به چند دسته تقسیم میشوند که در صورت آشنایی با کاربرد و اسامی آنها میتوانید انتخاب بهتری در خرید دوربین مداربسته برای مکان مورد نظر خود داشته باشید
دوربین مداربسته دام(Dome): در لغت دام به معنی قوس و حالت منحنی شکل است. دوربین های دام به دلیل مقاومت کمتر آنها در برابر رطوبت بهتر از در محیط های دارای سقف استفاده شوند . اغلب دوربین های دام به وسیله شیشه ای مقابل آنها از لنز دوربین حفاظت میشوند که به این نوع از آنها Turret گفته میشود که به معنی جان پناه میباشد . البته نوع بدون شیشه محافظ آنها هم موجود میباشد که میتوان در محیط های کم خطر تر داخلی از آنها استفاده کرد. نوع دارای حفاظ این دوربین مها معمولا در فضای بیرونی بانک ها به چشم میخورد . در زیر تصاویر این 2 نمونه را برای آشنایی بیشتر برای شما قرار داده ایم .
دوربین مداربسته باکس(Box):
دوربین های باکس که در بازار به آنها دوربین های صنعتی نیز گفته میشود نوع خاصی در دوربین مداربسته میباشند که برای مصارف عمومی کمتر مورد استفاده قرار میگیرد . یمی از دلایل صنعتی بودن و خاص بودن آن امکان نصب انواع لنز برای این نوع دوربین میباشد که میتواند با توجه به فضا تصاویر را با زاویه بسته با کیفیت بالا ثبت کند همچنین در انتخاب این دوربین ها دست شما برای نوع مقاومت آنها در برابر رطوبت و گواهی نامه های مربوطه مانند ip67 کاملا باز بوده . در زیر تصاویر نمونه هایی از دوربین های مداربسته باکس را مشاهده کنید .
دوربین مداربسته بولت(Bullet): شاید به جرعت یکی از پرکاربرد ترین دوربین های مداربسته را باید دوربین مداربسته بولت دانست که در لغت به معنی لوله است و نشان دهنده شکل ظاهری این دوربین ها میباشد . این نوع دوربین معمولت در فضا های بیرونی استفاده میشوند و دارای مقاومت خوبی در برابر رطوبت هستند البته باید در هنگام خرید به این نکته توجه کنید که نوع گواهی مقاومت در برابر خیسی و رطوبت دوربین ها از چه نوعی است و تا چه مقدار میتواند در برابر آب و گرد و غبار مقاومت داشته باشد .
دوربین های بولت به دلیل چراغ های تعبیه شده کنار دوربین معمولا از دید در شب قابل قبولی بهره مند هستند که گاهی تا 50 متر فضا در شب را میتواند قابل رویت کند . در پایین چند نمونه از اشکال مختلف این دوربین ها را میتوانید مشاهده کنید.
دوربین مداربسته اسپید دام(Speed dome): دوربین های مداربسته از نوع اسپید دام جزو دسته دوربین های گران قیمت محسوب میشوند و این امر به دلیل تکنولوژی های استفاده شده در این نوع از دوربین ها میباشد . در دوربین های اسپید دام به دلیل وجود موتور چرخشی و گردان امکان مشاهده دید 360 درجه افقی و 180 درجه به صورت عمودی فراهم است . این نوع دوربین ها به دلیل کاربرد های فراوان معمولا از انواع تکنولوژی های تصویری و حفاظتی بهره مند میشوند مانند لنز تشخیص عمق میدان و سرعت فوکوس در هنگام چرخش و جابه جایی برای جلوگیری از تاری تصاویر . از عمده استفاده این دوربین ها میتوان به اتوبان ها و برای تشخیص چهره و پلاک نام برد در زیر چند نمونه از دوربین های اسپید دام را برای اطلاع بیشتر مشاهده کنید.
دوربین مداربسته حرارتی(Thermal):دوربین مداربسته حرارتی از آن دسته دوربین هایی است که کاربرد بسیار محدود اما حیاتی را در بخش نظامی و امنیتی دارند استفاده از این دوربین ها به خصوص در شب باعث تشخیص حرارت و موجودات زنده و یا خودرو ها حتی تا شعاع چند کیلومتری میشود که بسیار از نظر امنیت میتواند دارای اهمیت باشد . ز دیگر کاربرد این دوربین ها که جدیدا بسیار مورد استفاده قرار میگیرند با توجه به سنسور تشخیص دما در مورد مصارف پزشکی و سنجش تب از فاصله دور برای بیماری کرونا است که میتواند کمک بزرگی در جلوگیری از شیوع بیماری ها شود . در زیر تصویری از این نوع دوربین برای آشنایی بیشتر آورده شده است.
شناخت انواع دوربین مداربسته میتواند شما را در انتخاب بهترین سیستم امنیتی کمک نماید